Conducerea
Despre spital
Echipa administrativă
Video
Ghidul Pacientului
Poziții vacante
Organigrama
Premiere medicale
Proiectul ”Inimici”
Contractare CNAM

Procedură medicală în premieră în Moldova, efectuată la Novamed: Corecția malformației arterio-venoase periferice la membrul inferior și superior

Săptămâna aceasta, în cadrul Spitalului Polivalent Novamed, 2 micuțe paciente au revenit la un mod activ de viață după suportarea intervențiilor minim invazive de corecție a malformației arterio-venoase periferice la nivelul membrului inferior și superior.

 Micuțele paciente, în vârstă de 5 și 6 anișori, diagnosticate cu malformația arterio-venoasă periferică, au fost expuse unor intervenții minim invazive de corecție a malformației arterio-venoase periferice.
Intervențiile au fost efectuate de echipa Novamed în colaborare cu Dr. Grigore Popușoi și Dr. Maglione Franco din Italia, specialiști în Cardiologie și Radiologie intervențională.

Malformația arterio-venoasă periferică face parte din grupul bolilor congenitale ale sistemului circulator. MAV-urile periferice reprezintă o dereglare a circulației între artere și vene. Cele mai frecvente MAV-urile se formează la nivel cerebral, gât și coloana vertebrală, însă acestea pot apărea în oricare altă regiune a corpului,  inclusiv brațele, picioarele, inima, plămânii, ficatul sau sistemul reproductiv sau genital, fiind astfel denumite malformații arterio-venoase periferice.
Sângele circulă în corpul nostru prin artere, capilare și vene. Capilarele sunt cele mai mici vase de sânge și trec prin fiecare țesut al corpului, transportând sângele cu oxigen și nutrienți către celulele corpului.

În cazul malformației arterio-venoase, unele capilare sunt înlocuite cu canale mai mari, care leagă arterele direct de vene. Conectarea directă este numită șunt, prin care se face legătura directă între arteră și venă. Aceste canale se numesc "cuiburi capilare" și pot fi alcătuite din multe șunturi mici sau un număr mai mic de șunturi mari.

Într-un MAV periferic, acest ghem de capilare afectează alimentarea cu sânge a țesuturilor înconjurătoare, astfel distrugându-le cu trecerea timpului, inclusiv forțând inima să lucreze mai mult pentru circulația sângelui spre periferie.

Simptome: Simptomele MAV-urilor periferice variază în funcție de mărimea și numărul de șunturi și de cantitatea de țesut implicată. În general, un MAV determină mărirea țesutului, deoarece arterele și venele se extind și țesutul afectat crește mai rapid și mai mare decât țesutul normal. Atunci când există un șunt extrem de mare, MAV-ul periferic poate provoca insuficiență cardiacă.
Cele mai multe MAV-uri cresc în timp. Acestea debutează asimptomatic. Cel mai frecvent, acestea debutează asimptomatic, însă pot fi depistate zone cutanate, roșietice și mai calde la palpare, imediat în regiunea malformației.   Pe măsură ce MAV-ul progresează, venele se extind și locul se inflamează. Dacă MAV-ul periferic continuă să progreseze, acesta poate deteriora țesutul, provocând durere, răni de presiune și ulcere și, eventual, sângerare.
Este greu de anticipat cât de repede va progresa MAV-ul. Adesea durează ani înainte ca MAV-ul să formeze complicații.

Diagnostic: Diagnosticul MAV-ului periferic se face clinic și cu ajutorul ultrasonografiei Duplex Color vascular și angiografia prin rezonanța magnetică.